Reciclarea in Olanda

by

De la corespondenta noastra 🙂 Ozana Dragomir, care acum locuieste in Olanda:

Unul din lucrurile care imi plac in Olanda este ca se preocupa de curatenie si de reciclare. Bine, nu totul este perfect in orice loc si la orice ora, dar este inca ciudat si in acelasi timp placut sa vad cum Primaria (Gemeente – pe limba locala) se ocupa de intretinerea cladirilor sau de facut curat dupa ce se termina programul de “markt” (piata de fructe, legume, flori, etc), si nu numai.

In centrul oraselului unde locuiesc de mai bine de un an de zile este dificil atat sa gasesti un loc de parcare, cat si sa arunci gunoiul. In multe cazuri, containerele sunt separate pe categorii: hartie, resturi alimentare “organice”, si restul. In general, in centrul orasului numai rezidentii pot accesa anumite containere pe baza de cheie (magnetica). Din cate imi povestea cineva, cheia a primit-o de la primarie, si are dreptul la 6 pungi/saci de gunoi gratis pe saptamana – pentru mai multe, ar trebui sa plateasca ☺

Pentru unele strazi ai caror nefericiti rezidenti nu beneficiaza de cele descrise mai sus, exista zile speciale in care pot pune sacii de gunoi in fata casei (adica pe trotuar) si masini ale primariei vin si ii colecteaza: marti dimineata pentru hartie, miercuri dimineata pentru restul. Totusi, e destul de neplacut faptul ca acest lucru se intampla doar o data pe saptamana – parerea mea! Bineinteles, daca nu respecti zilele si orele in care poti scoate gunoiul afara, poti sa te astepti la o amenda.

Pentru sticle si bidoane de plastic exista alte reguli.Sticlele de bere si bidoanele de suc/apa de 1.5 si 2l se taxeaza in plus atunci cand le cumperi. Iti recuperezi banii returnand sticlele intr-unul din automatele din poza, care se gasesc in mai toate supermarketurile. In partea de sus se pot pune sticlele individual, iar in partea de jos poti sa pui o naveta intreaga cu sticle de bere. Misto, nu?

Dupa ce termini, primesti un bonulet cu un cod de bare pe care il poti folosi la cumparaturi (se scade din suma de plata) sau pentru a incasa banii pe loc.

Sticlele – de vin de exemplu-, ca si borcanele si alte chestii similare se recicleaza aruncandu-le in containerele “gri” ca in poza, unde se vor transforma in cioburi si ciobulete. Totusi, trebuie sa faci asta numai intre orele 7 si 21, pentru a nu deranja!

Last but not least, bateriile sunt o sursa importanta de poluare. In supermarket, ca si la mine la facultate (unde de asemeni se arunca separat hartia!) se pot gasi aceste cutii pentru baterii. Si mai mult chiar, se diferentiaza in baterii “normale” si… well, inca nu stiu sa traduc, dar va prindeti voi.

In incheiere, nu pot decat sa sper ca bunele obiceiuri vor prinde si la noi, si ca vom lua exemplu numai lucrurile bune, nu si cele rele – din care exista peste tot!

Ozana

Delft, 8 Aprilie 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: