YouPEC 2008: done

by

S-a terminat YouPEC2008. A fost o saptamana de workshopuri, discutii, planuri, mancare vegetariana :), cateva ture pana la mare in cele 1-2 ore libere din cand in cand. Si, cel mai important, o parte din participanti au sumarizat ideile vehiculate intr-o declaratie care a fost prezentata reprezentatilor UE la Haga. Mitingul care a precedat prezentarea a fost mitingul ‘picioarelor verzi’ – o aluzie la ecological foot-printamprenta ecologica (masura a gradului de folosire a resurselor si ecosistemelor Pamantului de catre oameni):

Dupa miting - poza de grup

Dupa miting - poza de grup

in drum spre Haga, in autobuz

Declaratia este o pledoarie pentru introducerea de masuri care sa scada amprenta Europei asupra resurselor Pamantului, si ariile care ni s-au parut cele mai importante sunt:

  • consumul foarte mare de carne – din totalul terenului folosit pentru agricultura si pasunat, 80% e folosit pentru carne, 20% pentru vegetale – in plus animalele crescand emisiile de gaze in atmosfera
  • prevenirea crearii deseurilor si a pierderilor
  • reducerea consumului de energie (de ex cladirile publice pierd momentan sistematic energie/caldura)
  • introducerea educatiei ecologie in scoli si a campaniilor de constientizare pentru adulti.

Reactia politicienilor carora le-am prezentat direct declaratia a fost foarte buna dupa parerea mea – au promis sa raspunda in scris declaratiei si ca fiecare tara din UE sa trimita un raspuns despre ce pot implementa ei. Numai la capitolul ‘carne’ au fost negativi insistand ca schimbarea trebuie sa vina din partea consumatorilor, si recunoscand totusi ca pot lua masuri de crestere a constientizarii atunci cand reprezentata YouPEC le-a atras atentia asupra domeniillor alcool/ fumat.

Video cu miting + discursurile de raspuns la declaratie

Per total, am invatat foarte mult, am discutat cu oameni din alte tari despre ce e bine si ce e rau la ei – am aflat ca, de exemplu, si in Polonia sunt probleme cu infrastructura pentru reciclare la fel ca la noi :). Un eveniment de 5 stele la care ma bucur extrem de mult ca am participat.

Selectia mea de poze & video:

2008-06-youpec

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: