Alternative la pungile de plastic

by

Pentru ca:

Zilnic in lume sunt produse si se consuma miliarde de pungi de plastic. Acestea ajung in final la gunoi, pe strazi si in ape, poluand mediul. O punga de plastic este folosita timp de 20 de minute, dar se degradeaza in circa 400 de ani.

ar fi bine sa nu mai folosim si aruncam asa mult plastic 🙂

Alternative:

 • numarul 1 in opinia mea (mai ales pentru cumparaturi la supermarket) e ghiozdanul: intra in el continutul a zeci de pungi, nu se rupe usor, nu iti deformeaza spatele cand il cari, nu arati ca un pom de craciun cu plase in loc de globuri 🙂
 • sacosa “de piata”, versiunea 2.0 – cu imprimeuri haioase, mica & compacta, intra in orice poseta/geanta – vine cu o husa de dimensiunea unui telefon mobil. Se gaseste la magazine gen Bamboo
 • sacose eco de panza/iuta de la campania i BAG u (simpatic numele) – se comanda online. Odata cu indemnul de a renunta la a lua multe pungi de plastic odata cu cumparaturile, campania celor de la 121.ro vine si cu un concurs de fotografiat plastic abandonat in natura (via verde cafe)
 • alta campanie recenta, neconventionala: nufipungas.ro, ne indeamna sa nu mai “luam plasa” de la magazine – si luni a organizat un eveniment in care veneai cu materialul in Green Hours si iti faceai plasa. Nu am prins la timp stirea, poate la urmatoarele..

  Pungaşul este cel/cea care atunci când îşi face cumpărăturile foloseşte foarte multe pungi de plastic pentru a-şi transporta sărsănalele.

  clip de dat mai departe prietenilor pungasi:

  link

Tags: , , ,

9 Responses to “Alternative la pungile de plastic”

 1. Dan Says:

  La prima alternativa – ghiozdanul – nu m-am gandit niciodata in felul asta. Si cand te gandesti ca atunci cand eram pe la supermarket-uri acum vreo 2 ani luam cat mai multe pungi, ca de, erau pe gratis. Intre timp lucrurile s-au schimbat in bine… si dupa ideea pe care am gasit-o aici o sa se schimbe in continuare 😀

 2. Irina Says:

  Super 🙂

 3. Sirg Says:

  Cat timp magazinul nu iti pune la dispozitie pungi reciclabile esti nevoit adesea (de neprevazutul situatiei) ca sa cumperi o punga de plastic. Nu poti sa porti mereu cu tine o punga de hartie.

  Apoi, problema 2 – reciclarea, care e sublima dar lipseste cu desavarsire, sau cel putin este un fenomen cat se poate de redus la noi.

  Reciclarea e o treaba foarte utila si frumoasa, atat timp cat statul si primaria iti creaza conditiile pentru a recicla. Ce vreau sa spun – degeaba pun eu diferentiat gunoiul in pubele, daca la colectare vine o singura masina care ia tot la gramada si ajung toate in aceeasi groapa de gunoi (se intampla)

 4. Irina Says:

  Sal,

  incepand din 2009 se va aplica noua lege care spune ca pungile de plastic vor costa 0.2RON, si e foarte probabil ca cele reciclabile sa fie mai ieftine pt magazine si sa le ofere pe acelea gratuit.

  despre reciclat am gasit de curand o afacere din state care chiar asta promoveaza – punerea tututor reciclabilelor la un loc dupa care fabrica lor le separa automat http://www.recyclebank.com/recycling .
  foarte frumos si comod, dar nu stiu cand vor veni sa faca asta si in romania 😀

 5. Andreea Vaas Says:

  varianta cu rucsacul e mult mai comoda decat toate celelalte

 6. Hotarari de ora Pamantului « Stele verzi Says:

  […] sa continui sa arunc cat mai putine pungi si ambalaje de plastic, si sa ‘dascalesc’ pe toata lumea despre alternative […]

 7. LAURA Says:

  reciclare da, DAR
  e mai mult mai sigur, simplu, economic, ecologist …..SA EVITI SA LE FOLOSESTI !

  E problema cu supermarketurile astea, unde totul e super ambalat, dar pana la urma poate e mai bine sa ne intoarcem la sursele locale, la piete, mici producatori, cu produse mai proaspete, mai gustoase….

  Un link interesant care se aplica si noua, romanilor

 8. eskarina Says:

  cineva a pus punctul pe i :

  “sunt taiati copacii pentru pungile de hartie…” (kawakawa, in comentariul la “Teoria pungii” din 27 martie 2007- post la care … my comment gets discarded)

  e adevarat ca pungile de hartie se pot recicla, dar pana cand ne vom invata in toate colturile globului sa plantam masiv copaci iar si iar – ca doar sunt resurse regenerabile- hai sa nu incurajam consumul de pungi de hartie si sa optam pentru cele din panza…

  si un gand privitor la pungile de gunoi:

  oare nu s-ar putea fabrica din materiale biodegradabile? de exemplu pungile biodegradabile din coji de cartofi care se gasesc acum in 2009 la Carrefour sau Kaufland, care sunt rezistente, imita aspectul plasticului si tin si 6 kg ar trebui sa-i inspire pe fabricantii de pungi pt gunoiul menajer…

  eu incerc cat mai des sa arunc gunoiul in pungi din alea biodegradabile de 30 de bani de la Carrefour si nu in sacose de plastic , care mai curand ar trebui duse la reciclat cand s-au uzat tare de tot…

  inca ceva: cum spune si Sirg, mai sus, de multe ori gunoiul pus pe categorii de noi uneori e strans laolalta de masina de gunoi… ca sa nu mai zic de doamnele de serviciu de la Metrou care iau cu manuta fiecare gunoi din cosurile speciale pentru plastic sau hartie si le pun in aceeasi punga mare cu gunoiul menajer…

  ma rog, macar ca sa dau un exemplu bun, in continuare arunc plastic la plastic si hartie la hartie in statiile de metrou…

 9. Irina Says:

  eskarina, daca incepi comentariul cu ceva care nu are legatura cu post-ul, mi se pare ok sa ti-l discard-uie. Adica in pagina asta nu apare deloc “hartie” pana la protestul tau – care pica destul de aiurea.

  Despre materialele biodegradabile – din cate am citit eu pungile alea sunt “mai” biodegradabile – adica nu sunt la fel de rele ca plasticul, dar pentru a se degrada intr-un timp rezonabil trebuie puse intr-un sol special bogat in bacterii (compost). Ceea ce inca nu se intampla in Romania, din pacate.

  Ai dreptate ca e mai bine de pus gunoiul in pungi biodegradabile decat in cele de plastic.

  Despre gunoaiele selective: daca ai vazut asta intamplandu-se, spune-mi te rog in ce sector pentru a investiga. Din cate m-am documentat eu, stiu ca toate sectoarele din Bucuresti in afara de 5 colecteaza separat si duc la reciclat deseurile respective.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: