Natura si petul

by

Ciucas

In weekendul asta am fost in Muntii Ciucas – de la Cheia mai sus.

IMG_3951 IMG_4008

Cum nu suport sa vad gunoaie prin munti, am fost foarte placut surprinsa sa vad ca traseul de creasta e foarte curat. Atat de curat incat singurele gunoaie importante pe care le-am adunat – vechi reflex eco – am fost niste sticle cu apa pe care niste turisti le lasasera in zapada sa se raceasca :)). Din fericire au fost intelegatori si s-au amuzat pe seama confuziei cand, la cateva minute dupa ce le golisem, au venit sa le recupereze :).

In schimb, dupa iesirea din traseul de creasta situatia s-a inrautatit – langa cabana Ciucas fiind destul de plin de peturi si resturi de conserve vechi; coborarea prin Valea Berii a fost destul de curata, insa atunci cand am taiat serpentinele soselei, prin padure, inapoi catre pasul Bratocea a fost groaznic – pe jos fiind un covor de peturi, desi padurea e destul de deasa. Nu imi e clar cum au ajuns acolo – nu erau locuri de picnic, si sa fi fost toate aruncate din masini, pe serpentine, ar fi ciudat. Cert este ca dupa verdele muntelui, culorile ‘vesele’ ale peturilor de sub copaci m-au intristat – mai ales ca erau mult prea multe sa le fi putut aduna. E nevoie de ceva voluntari sa le adune, pentru ca nefiind pe traseu probabil nu le intalnesc multi montanisti..

Daca vreti sa mergeti in Ciucas, va puteti documenta/inspira pe site-urile ciucas.net si alpinet.

Busteni si-n sus

La Busteni a fost tabara Recycle, Raft & Race de la mai mult verde. Voluntarii au facut curat in inima unei zone de mers la picnic, unde gunoaiele sunt la ele acasa si nu par sa deranjeze pe cei iesiti la ‘iarba verde’. Pe langa rezultatul concret – o cantitate impresionanta de gunoaie stranse (350 de saci!), voluntarii au facut si-au exprimat convingerea ca natura trebuie protejata si ingrijita, nu decorata cu pet-uri. Si speranta ca nu doar ei vor face asta. Citez din ‘capul rautatilor’ mai mult verde:

Nu-i nevoie să-mi spuneţi, ştiu sigur că locul acesta nu va rămâne multă vreme curat. Dar sunt convins că, deşi le-a fost lene sau ruşine sau pur şi simplu nu s-au gândit că pot să ni se alăture, în sufletul celor mai mulţi dintre cei care ne-au privit s-a schimbat ceva. Şi chiar dacă nu vor pune mâine mâna să cureţe şi ei mizeria făcută de alţii, se vor gândi de foarte multe ori înainte de a-şi mai arunca gunoiul în natură. Asta e, de fapt, curăţenia pe care încercăm noi s-o facem. (tot articolul)

Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras, Ceahlau

Au fost curatate de voluntarii organizati de EcoAssist, pe parcursul a 4 weekenduri. Campania Marea ecologizare a avut deviza ‘tu ce faci cu gunoiul cand mergi la picnic?’. Ce se face de obicei cu gunoiul este, din pacate, trist – numai in ultimul weekend strangandu-se 3 camioane cu saci cu gunoaie. Sa speram ca acum pajistile curate si verzi vor indemna oamenii sa nu lase gunoaie, mai degraba decat inainte cand erau deja murdarite!

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Natura si petul”

  1. Silk Says:

    f frumoasa munca. bravo.

Leave a comment